گزارش دیدار هیات ایرانی با دبیر منشور بین المللی انرژی

در خلال سفر هیات ایرانی متشکل از مدیران دولتی و دانشگاهیان به آمستردام، جهت شرکت در سمپویوم تجارت ایران در تاریخ ۲۱ تا ۲۳ فوریه ۲۰۱۷ که با همکاری موسسه پژوهش در مدیریت و برنامه­ریزی انرژی دانشگاه تهران و اتاق بازرگانی ایران صورت گرفته بود، سخنرانی با موضوع “چشم­انداز میان دوره صادرات گاز طبیعی ایران” انجام شد که مورد استقبال طرفین از جمله نمایندگانی از شرکت شل قرار گرفت. گزارش مفصل این سمپوزیوم، در مجله تهران تایمزبه چاپ رسیده که به پیوست ارائه شده است.

پس از این سمپوزیوم در جلسه ای با حضور نمایندگانی از موسسه پژوهش در مدیریت و برنامه ریزی انرژی دانشگاه تهران و وزارت نیرو در دبیرخانه منشور بین المللی انرژی [1] در بروکسل برگزار شد و راهکارهای همکاری مابین ایران و این سازمان مورد بررسی قرار گرفت.

در میان این نمایندگان، جناب آقای فرحناکی، قائم مقام معاونت نیرو در امور برق و انرژی و آقای مهندس خاقانی مشاور اموربین­الملل موسسه پژوهش در مدیریت و برنامه­ریزی انرژی حضور داشتند. در این نشست، بر نقش منشور بین المللی انرژی در جدا کردن بخش انرژی از مسائل سیاسی مابین کشورها تاکید شد. بازتاب این ماموریت را می­توان در تلاشهای این منشور جهت تجارت برق در حاشیه دریای خزر با اتحادیه اروپا مشاهده نمود. علاوه بر این، تولید برق در ایران نیازمند سرمایه­گذاری خصوصی است که در همین راستا کشور متعهد شده تا با رعایت قوانین بین المللی سرمایه­گزاران را در حوزه­های مختلف جذب نماید. مساله بهینه سازی انرژی یکی دیگر از حوزه­هایی است که به طور گسترده پیرامون آن بحث و تبادل نظر شد. در این باره، هیات ایرانی، از نقش منشور بین المللی انرژی در گسترش سیاستها و قوانین مرتبط با تجدید ساختار بازار انرژی آگاه شدند. دبیر کل این منشور، آقای دکتر روسناک، ضمن استقبال از ارتباط میان تهران و آن دبیرخانه، از حمایت همه جانبه خود جهت برقراری ارتباط در حوزه­های مرتبط با آموزش و برگزاری کارگاه خبر داد.

لازم به ذکر است که کشور ایران، نقش به سزایی در مذاکرات مربوط به بیانیه بین­المللی منشور انرژی در سال ۲۰۱۴ ایفا کرده بود. در نوامبر ۲۰۱۶، پس از امضای این بیانیه در کنفرانس وزرای توکیو توسط آقای مهندس چیت­چیان، ایران به عنوان عضو نظاره گر در کنفرانس منشور انرژی معرفی شد.

در پایان، پیشنهاد می­شود، به منظور تحکیم روابط فی­مابین ایران و منشور بین­المللی انرژی، تفاهم­نامه همکاری مشترک بین دانشگاه تهران و منشور بین المللی انرژی تنظیم و به امضای طرفین و نیز تایید وزارت نیرو برسد تا بتوان از ظرفیت­های این نهاد بین­المللی استفاده کرد.

[1] International Energy Charter